CIKKEK

 
bg

CIKKEK

A Purinánál mi tudjuk, mennyit jelent Önnek a macskája, mert mi is macskatulajdonosok vagyunk.
Tudjuk, hogy kedvencünkről való gondoskodás felelősség, ugyanakkor határtalan öröm is. Hisszük, hogy minden macskatulajdonos a lehető legmegfelelőbb támogatást érdemli, hogy cicája igényeiről teljes körűen tudjon gondoskodni. Ezért köteleztük el magunkat a Purinánál amellett, hogy Önt naprakész információkkal és speciális termékekkel segítsük macskáját egészségben és boldogságban tartani.
Állatorvosainkkal és táplálkozási szakértőinkkel karöltve folyamatosan azon dolgozunk, hogy megértsük a macskák táplálkozási igényeit, és ezt a tudást hasznosítva segítsük a macskatulajdonosokat.
Tapasztalataink és kutatásaink azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozással ÖN IS megtapasztalhatja a változást macskája egészségében hétről-hétre, mely hozzásegít, hogy még több boldog pillanatot tudjanak megosztani most és a jövőben is.

Purina ONE. Látható egészség most és a jövőben is.

Kismacskájának táplálása

Kismacskájának táplálása – Ön hogyan segíthet az egészsége és fejlődése támogatásában

Kismacskája első életéve nagyon fontos szerepet játszik a további életszakaszok jó egészségi állapotának megalapozásában. Ez idő alatt az újszülött kiscica kölyökmacskává fejlődik, majd fiatal felnőtt állattá. Ön is segíthet neki abban, hogy lépést tudjon tartani szervezete magas tápanyag igényével megfelelő étrenddel és helyes táplálkozási szokásokkal.

A kismacskája kétszer annyi energiát igényel testtömeg egységre vonatkoztatva, mint egy felnőtt macska. 6-8 hetes korára teljes mértékben el kell választani az anyamacskától, és hozzá kell szoktatni egy teljes értékű, kiegyensúlyozott, kismacskák számára megfelelő, rendszeres étrendhez. Ebben a gyors növekedési szakaszban ajánlott naponta 3-4 alkalommal megetetni kismacskáját, és mindig biztosítson számára friss, tiszta vizet. A „keveset és többször” etetési módszerrel gondoskodhat kiscicája magas tápanyag igényéről, valamint fejlődésben lévő emésztőrendszerét sem terheli meg.

A benedvesedett száraz eledel vagy konzerv szobahőmérsékleten hagyva idővel kellemetlen ízűvé válhat, sőt meg is romolhat, ha több órákon át kint marad. Ezért az el nem fogyasztott adagot egy óra elteltével javasolt eltávolítani a tálból, és kidobni. Segíthet megóvni kismacskáját az emésztőrendszeri problémáktól, ha az étrendjében történő bármely változást 7-10 nap alatt, fokozatosan vezet be.

A kiscicák inkább több alkalommal esznek kisebb mennyiségeket a nap folyamán. Kis adag eledel elfogyasztása után a kismacskák otthagyják, majd időnként ismét visszatérnek, hogy egyenek belőle. Ez a viselkedés semmiképpen sem jelenti azt, hogy vonakodna, vagy elutasítaná az eledelt. Ha azonban egymás után több alkalommal sem eszik, vagy  kismacskájánál betegség előjelei mutatkoznak, mint például kedvetlenség, hasmenés, ismétlődő hányás, szemek vagy orr váladékozása, vizelési nehézség vagy székrekedés, esetleg szokatlan, sötét helyekre bújkál, haladéktalanul keresse fel állatorvosát.

7 hónapos és egy éves kora között kiscicája gyomra és emésztése megerősödik annyira, hogy lecsökkentheti az étkezéseinek számát napi két alkalomra. Minden kismacska különbözik egymástól, ezért az etetési mennyiség függ a kiscica aktivitási szintjétől és fizikai állapotától. Amennyiben macskája túlsúlyossá válik, segíthet megelőzni a további testsúly gyarapodást azzal, hogy csökkenti az eledel mennyiségét. Állatorvosa segíthet felmérni macskája fizikai állapotát, és amennyiben szükséges, kialakítani egy megfelelő étrendet a testsúly csökkentésének elősegítésére.

Mostmár készen áll, hogy segítsen kismacskájának a lehető legjobbat megadni első életévének bármely szakaszában, és egyidejűleg felkészítse a hosszú és egészséges életre.

Diagram megnyitása

Felnőtt macskájának táplálása

Felnőtt macskájának táplálása – hogyan segíthet megőrizni az egészségét és jó közérzetét

Átlagos aktivitási szinttel rendelkező felnőtt macskájának igényeinek megfelelő táplálékra van szüksége. Ön is gondoskodhat jó egészségének és vitalitásának fenntartásáról kiváló minőségű macskaeledel választásával, mely teljes értékű és kiegyensúlyozott, valamint kifejezetten felnőtt macskák számára vagy különböző életszakaszaira lett kifejlesztve.  

Minden macska különbözik egymástól, egy átlagos felnőtt macska megfelelő fizikai állapotának fenntartásához szükséges etetési mennyiséget olyan tényezők befolyásolják, mint az aktivitási szint, a hőmérsékleti viszonyok vagy az anyagcsere. Az alábbi három tulajdonság figyelembe vételével leellenőrizheti, hogy macskája megfelelő állapotban
van-e:

  • Arányos testfelépítés
  • A derék vonala könnyen kivehető a bordák mögött
  • A bordák könnyen tapinthatók, vékony zsírréteg fedi őket

Mivel a macskák inkább több alkalommal esznek kisebb mennyiségeket a nap folyamán, biztosítani kell, hogy eledelük egész nap hozzáférhető legyen számukra. Segíthet gondoskodni szervezetének megfelelő hidratáltságáról, ha mindig biztosítja számára a friss, tiszta vizet.

Felnőtt macskájának jellemzően magasabb fehérje szükséglete és eltérő tápanyag igénye van, mint a kutyáknak. Ahogyan a kismacskák étrendjének, úgy az idősebb macskákénak is hozzáadott taurint kell tartalmaznia. A számára megfelelő eledellel etetheti egy éves korát követően is. Ez az eledel azonban nem alkalmas kismacskák, vemhes vagy szoptatós macskák táplálására, mivel ők speciális tápanyag igénnyel rendelkeznek.

Még abban az esetben is, ha minden tulajdonság megegyezik két macska esetében – azonos méret, kor és aktivitási szint –, eltérő mennyiségű eledelre lehet szükségük csupán csak azért, mert az anyagcseréjük különbözik. Macskája étvágya és az elfogyasztott eledel mennyisége is napról-napra változhat. Az étvágy csökkenése vagy az eledel kerülgetése egy felnőtt macskánál nem feltétlenül jelent problémát, amíg ez nem ismétlődik több napon keresztül, vagy nem jelentkeznek egyéb betegségre utaló jelek. Amennyiben mégis ez történik, állatorvosi vizsgálat segítségével azonosíthatják és orvosolhatják a problémát.

Diagram megnyitása

A lakásban tartott macskájának táplálása

A lakásban tartott macskájának táplálása – hogyan segíthet javítani közérzetén

Nagyon sok macska él hosszú, egészséges és boldog életet kizárólag lakásban tartva. Azonban, ha macskája egy zárt, leszűkített térben él, alapvetően kevesebb lehetősége van a mozgásra. Megfelelő mennyiségű mozgás nélkül, valamint ha az eledelből kinyert energia meghaladja az elégetett kalóriák szintjét, az ideális testsúly megőrzése fokozott problémát jelenthet.

Segíthet lakásban tartott macskájának a súlygyarapodás megelőzésében, és fenntartani egészséges testsúlyát testmozgásra ösztönző rendszeres játékokkal, vagy kifejezetten lakásban tartott macskák táplálkozási igényeinek megfelelő eledellel. Ezek rendszerint magasabb fehérje- és alacsonyabb zsírtartalommal rendelkeznek, hozzáadott tápanyagaival segítenek lakásban tartott macskájának, hogy kiváló formában maradjon.

A lakásban tartott macskáknak a szőrlabdaképződés sokkal inkább okoz problémát, mint szabadban élő társaiknak. Ezt eredményezheti a gyakoribb tisztálkodás, vagy az is lehet, hogy mivel főleg vagy kizárólagosan lakásban élnek velünk, mi is gyakrabban tapasztaljuk ezt a jelenséget. Számos lakásban tartott macska számára készült eledel éppen ezért a szőrlabdaképződés okozta kellemetlenségeket is igyekszik csökkenteni mind a macska jó közérzetének, mind a lakás tisztaságának érdekében. Ezen eledelek nagy része hozzáadott rostokat, pre- és probiotikumokat tartalmaz az egészséges bélrendszer támogatására, valamint a szőrlabdák emésztőrendszerből történő könnyebb eltávolítása érdekében. Ezek a hozzáadott összetevők egyúttal segíthetnek csökkenteni az alom kellemetlen szagát is, ami előny mind Önnek, mind macskájának!

Diagram megnyitása

Testsúly szabályozás

Testsúly szabályozás – 4 módszer, mellyel segíthet macskájának visszanyerni megfelelő testsúlyát

A kutatások azt mutatják, hogy a túlsúlyos macskáknál megnő az esélye az egészségügyi problémák kialakulásának – nagyobb a valószínűsége annak, hogy cukorbetegség alakul ki náluk. Továbbá a túlsúlyos macskák hajlamosabbak a lebénulásra, a bőr, máj, vese és hasnyálmirigy megbetegedésekre, megnő a kockázata a húgyúti és székrekedési problémáknak; és körükben gyakrabban fordulhat elő csont-ízületi gyulladás és ínszalag sérülés.

A jó hír az, hogy Ön is segíthet macskájának visszanyerni és fenntartani testsúlyát a megfelelő irányelvek betartásával és táplálással. Az alábbiakban ezek közül négyet olvashat, mellyel elkezdheti a folyamatot:

1. Megfelelő táplálkozás

A helyes táplálék megválasztásával, melyben egyensúlyban van a fehérje, a zsírtartalom és a rostok aránya, segíthet csökkenteni, majd beállítani az ideális testsúlyt. Vannak olyan táplálékok, melyek kifejezetten a megfelelő testsúly elérését célozzák meg. Állatorvosa is segíthet a megfelelő táplálék kiválasztásában, melynek segítségével macskája elnyerheti ideális fizikai állapotát.

2. Mérjen ki minden egyes adagot!

Kövesse a Purina termékcsomagolások hátoldalán található etetési útmutatót, és gondosan mérje ki az adagokat. Kielégítheti úgy is macskája tápanyag igényét, ha a napi etetési mennyiséget többszöri étkezésekre osztja szét.

3. A jutalomfalatok megengedett mennyisége

Ha szokott jutalomfalatot adni macskájának, egyeztessen állatorvosával annak megengedett mennyiségéről, amely nem lehet több a napi kalória bevitel 10%-ánál.

4. Mozgás

Oly módon is segítheti túlsúlyos macskáját abban, hogy megszabaduljon a nem kívánt súlyfeleslegétől, ha rendszeres mozgásra bátorítja. Íme pár ötlet, mellyel segíthet neki a súlyvesztésben:

  • Ne a macska közvetlen közelébe helyezze el az eledelt, hanem, ha például száraz tápot rak ki, és azt kint hagyja egy időre, tegye egy másik helyiségbe, ne abba, ahol általában a macska alszik.
  • A napi etetési mennyiség egy részét igyekezzen táptartó játék segítségével adagolni macskájának, mely mozgásra ösztönzi az eledelért cserébe.
  • Próbálja meg rávenni macskáját, hogy fusson. Használjon játékokat, hogy mozgásra ösztönözze.
  • Hagyjon elöl biztonságos játékokat, mellyekkel egyedül is játszhat. Ez akkor különösen fontos, ha Ön a nap nagy részét otthonától távol tölti. Folyamatosan cserélje a játékokat, hogy fenntartsa macskája érdeklődését.

A fenti tanácsok kombinálásával és betartásával kedvező hatást gyakorolhat macskája súlyára és jó közérzetére, segíthet neki testsúlya szabályozásában és az optimális testalkat visszanyerésében.

Diagram megnyitása

A macskaeledelek

Teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálás

Macskájának teljes értékű és kiegyensúlyozott, életszakaszának megfelelő eledelre van szüksége. Így gondoskodhat arról, hogy helyes táplálást kapjon a megfelelő macskaeledel választása révén, mely tartalmazza a vitaminok, ásványi anyagok és szükséges tápanyagok tudományos kutatások során meghatározott szintjét.

A macskák egyedi tápanyag igényekkel rendelkeznek, mint például az esszenciális aminosavak vagy a taurin. Amennyiben ezek nem megfelelő mennyiségben vannak jelen macskája étrendjében, az látásromlást vagy szívproblémákat okozhat. A macskák mindennapi táplálásánál a Purina táplálkozási szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a 30% kiváló minőségű fehérje arány támogatja a normális növekedést és szaporodást a macskáknál.

A címkék tartalmának összehasonlítása

Összehasonlítva a termékek címkéin található tápanyag tartalmakat kiválaszthatja a macskája számára legjobb eledelt az ő egészsége és jó közérzete érdekében. Ugyanakkor vannak szempontok, melyekkel jó tisztában lenni.

A különböző típusú macskaeledelek eltérő nedvességtartalma hatással van a termék tápanyag sűrűségére illetve az egy adagban megtalálható tápanyagok mennyiségére. Ahogy nő az eledel víz tartalma, úgy csökken benne a fehérje, zsírok és más alapvető tápanyagok mennyisége. Ez azt jelenti, hogy a macskának nagyobb adagot kell elfogyasztania a magasabb nedvességtartalmú termékekből, hogy a szükséges tápanyagokhoz hozzájusson.

A nedvesség- és energia-tartalombeli különbség szintén megakadályozza a különféle típusú termékek tápanyag tartalmának közvetlen összehasonlítását. Például nem hasonlíthatunk össze egy 12%-os fehérjetartalmú konzerv macskaeledelt egy 21%-os fehérjetartalmú száraz macskaeledellel, levonva azt a következtetést, hogy a száraz eledel fogyasztásával több fehérjéhez juthat az állat. Ugyanakkor a 21%-os fehérjetartalmú száraz eledelt már össze lehet hasonlítani egy 30%-os fehérjetartalmú másik száraz eledellel, helyesen megállapítva, hogy a macska több fehérjéhez juthat, ha a magasabb fehérjetartalmú eledelt fogyasztja. A magasabb fehérjetartalmú táp mindamellett nem feltétlenül alkalmasabb; ez a macska életszakaszától és életmódjától függ.

Kiegészítők

Hacsak az állatorvos úgy nem rendeli, nem szükséges kiegészítő vitaminokat, ásványi anyagokat vagy más ételeket hozzáadni a macska étrendjéhez.

A macskaeledelek típusai : A macskaeledelek három alapvető típusa a száraz, a félnedves és a nedves. Napjaink fejlett technológiáinak köszönhetően mindegyik teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálékot tud nyújtani macskája számára.

Száraz eledelek: A száraz eledelek ropogós falatkákat tartalmaznak, melyek segítenek csökkenteni a lepedék és fogkő képződést a macskáknál. További előnyük, hogy a félnedves és nedves eledeknél tovább maradnak frissek a felbontás után.

Félnedves eledelek: Ezek az eledelek általában magasabb ízletességgel rendelkeznek, mint a száraz tápok, könnyen adagolhatók és tárolhatók.

Nedves eledelek: Ezek az eledelek rendelkeznek a legmagasabb ízletességgel, megelőzve a száraz és félnedves eledeleket. A felbontás után megmaradt eledelt a hűtőben kell tárolni.

Hol, mikor és mennyit etessünk?

Hol, mikor és mennyit etessünk?

Hatékonyabbá tudja tenni macskája etetését, ha odafigyel arra, hogy mikor, hol és mennyi eledelt ad neki. 

Segíthet, hogy macskájának ne kelljen félbeszakítania étkezését, ha gondoskodik arról, hogy az etető és itató tálkája ne legyen láb alatt, zajtól és az alomtól távol helyezi el, ahol kényelmesen és könnyedén hozzáférhet. Amennyiben több macskát tart otthonában, egyszerűen biztosíthatja számukra az azonos mennyiségű eledelhez való hozzáférést, ha az etető tálkákat különböző pontokra helyezi el. Megkönnyítheti a takarítást, ha az etető tálka alá műanyag tálcát vagy újságpapírt tesz. Gondoskodhat macskája megfelelő mennyiségű vízfelvételéről, ha mindig biztosít számára friss, tiszta vizet.

Alakítson ki egy napi rutint, melyben macskáját minden nap ugyanabban az időpontban eteti. Ha etetéskor a nevén szólítja, megerősítheti benne a nevet, miközben egy pozitív élményhez köti azt. Ha száraz eledellel eteti macskáját, már reggel kiteheti számára az egész napra elegendő adagot (ez nagyon kényelmes megoldás azok számára, akik sokáig dolgoznak), vagy reggel és este megfelezheti az etetési mennyiséget. A száraz eledel másik előnye, hogy segíthet tisztán tartani macskája fogait, és egészségesen az ínyét.

Fontos macskája pontos etetési mennyiségének ismerete, hogy biztosítani tudja számára a szükséges tápanyagok felvételét, továbbá megóvja a felesleges súlygyarapodástól. Gondoskodhat a macskája számára megfelelő etetési mennyiségről, ha mindig kiméri a szükséges eledel mennyiségét. A helyes etetéshez mindig kövesse a macskaeledelek csomagolásán található etetési útmutatót.